Ανανεώσεις στο Blog


Αυτός εδώ ο χώρος φτιάχτηκε με πολύ διάθεση, μεράκι και αγάπη για τη μουσική, για όλους εσάς που θέλετε να την εξερευνήσετε, να ανακαλύψετε τις ομορφιές της και να την αγαπήσετε! Τα Μουσικά Καμώματα θέλουν να διδάξουν χωρίς να κουράσουν και να μεταφέρουν γνώση μέσα από παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό. Έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να μεταφέρεται η γνώση για να μην γίνεται ανιαρή και δυσάρεστη.

Τον χαρίζω πρώτα απ' όλα σε όλους μου τους μαθητές για τους οποίους ελπίζω να φανεί χώρος χρήσιμος και βοηθητικός και μετά σε όλους τους υπόλοιπους που θα θελήσουν να ταξιδέψουν σε αυτόν έχοντας ως όπλα τους ήχους και τη φαντασία...Καλή Εξερεύνηση...

Ευφροσύνη Π.


Ενημερώσεις:
Προστέθηκαν άρθρα με βίντεο και πληροφορίες για συνθέτες και είδη μουσικής! (Ψάξτε το Οπτικοακουστικό υλικό και την Ιστορία της μουσικής)
Προστέθηκε το Παρεστιγμένο και το Τρίηχο, καθώς και ένα βίντεο στις Νότες στο Πεντάγραμμο!


Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι Νότες στο Πεντάγραμμο

   Οι νότες στο πεντάγραμμο αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο γράφουμε δυτική μουσική. Αυτό το σύστημα μουσικής γραφής έχει καθιερωθεί εδώ και αιώνες και χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς μουσικούς. Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε ότι τα μουσικά σύμβολα από μόνα τους δεν μπορούν να γίνουν νότες αν δεν μπούνε πάνω στο πεντάγραμμο.
Για παράδειγμα αυτά εδώ τα σύμβολα από μόνα τους το μόνο που δηλώνουν είναι χρονική αξία, δηλαδή για πόση ώρα θα κρατήσει ο ήχος τους, και όχι κάποια νότα. Άρα εάν θελήσουμε να τα παίξουμε σε κάποιο μελωδικό όργανο (π.χ. πιάνο, κιθάρα) δεν θα μπορέσουμε.




   Ας τα τοποθετήσουμε, λοιπόν, πάνω στο πεντάγραμμο για να μπορέσουμε να τα παίξουμε. Και πάλι, όμως, κάτι λείπει για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τις νότες. Λείπει το Κλειδί που θα βάλουμε στην αρχή του πενταγράμμου. Μόνο αυτό μπορεί να μας ξεκλειδώσει τις νότες. Δεν υπάρχει μόνο ένα κλειδί όμως! Κάθε φορά οι νότες αλλάζουν όνομα ανάλογα με το κλειδί που έχουμε χρησιμοποιήσει. Τα κλειδιά που χρησιμοποιούμε είναι του Σολ, του Φα και 3 διαφορετικά κλειδιά του Ντο. Το καθένα μπαίνει σε διαφορετική θέση. Το πρώτο που μαθαίνουμε στη μουσική είναι το Κλειδί του Σολ










Πώς δουλεύει το Κλειδί του Σολ:


   Το κλειδί, αυτό που κάνει, είναι να δίνει το όνομά του στη γραμμή από την οποία ξεκινάμε να το σχεδιάζουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γραμμή στην οποία ξεκινάει το κλειδί του Σολ παίρνει το όνομα του. Αρχικά πρέπει να μάθουμε και να θυμόμαστε σε ποια γραμμή μπαίνει το Κλειδί του Σολ. Το κλειδί του Σολ ξεκινάει πάντοτε από τη δεύτερη γραμμή του πενταγράμμου. Τις γραμμές του πενταγράμμου τις μετράμε πάντοτε ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω! Έτσι, η δεύτερη γραμμή στο πεντάγραμμο, πλέον, ονομάζεται ΣΟΛ. Όποια ρυθμική αξία και αν τοποθετήσουμε πάνω στη δεύτερη γραμμή θα έχει το όνομα ΣΟΛ.





Πώς μπορούμε να βρούμε τις υπόλοιπες νότες στο Πεντάγραμμο:


   Οι νότες μπαίνουν πάνω στις γραμμές, αλλά και ανάμεσα σε αυτές. Ο χώρος ανάμεσα στις γραμμές ονομάζεται "διάστημα". Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθουμε τις νότες είναι να απομνημονεύσουμε τα ονόματα αυτών που γράφονται στις γραμμές και τα ονόματα αυτών που γράφονται στα διαστήματα.



  • Οι νότες στις γραμμές είναι οι εξής: ΜΙ-ΣΟΛ-ΣΙ-ΡΕ-ΦΑ



  • Οι νότες στα διαστήματα είναι οι εξής: ΦΑ-ΛΑ-ΝΤΟ-ΜΙ


Αν και αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος, αυτό δε σημαίνει ότι απομνημονεύοντας τις νότες έχουμε καταλάβει και το λόγο που έχουν πάρει τα συγκεκριμένα ονόματα. Επίσης, εάν κάποια στιγμή ξεχάσουμε ή δε θυμηθούμε σωστά τη σειρά τους είναι βέβαιο ότι θα κάνουμε λάθος.


 Ας δούμε λοιπόν τον τρόπο για να βρίσκουμε πάντοτε τις νότες:


   Όπως είπαμε, η δεύτερη γραμμή πήρε το όνομα της από το Κλειδί του Σολ. Άρα, όποτε υπάρχει κλειδί του Σολ αυτή θα ονομάζεται πάντοτε Σολ. Τι γίνεται με τις υπόλοιπες γραμμές και τα διαστήματα λοιπόν; 


   Οι νότες ακολουθούν πάντοτε την ίδια σειρά, όπως ακριβώς γίνεται με τα γράμματα ή τους αριθμούς. Η σειρά τους είναι η εξής:



  •  όταν ανεβαίνουν: ΝΤΟ ΡΕ ΜΙ ΦΑ ΣΟΛ ΛΑ ΣΙ 
  • όταν κατεβαίνουν: ΣΙ ΛΑ ΣΟΛ ΦΑ ΜΙ ΡΕ ΝΤΟ

Εφτά μόνο νότες δεν φτάνουν φυσικά για να περιγράψουν τους ήχους! Έτσι μόλις φτάσουμε την κορυφή ή στη βάση ξεκινάμε πάλι από την αρχή. 

...ΝΤΟ ΡΕ ΜΙ ΦΑ ΣΟΛ ΛΑ ΣΙ - ΝΤΟ ΡΕ ΜΙ ΦΑ ΣΟΛ ΛΑ ΣΙ - ΝΤΟ ΡΕ ΜΙ ΦΑ ΣΟΛ ΛΑ ΣΙ....


...ΣΙ ΛΑ ΣΟΛ ΦΑ ΜΙ ΡΕ ΝΤΟ - ΣΙ ΛΑ ΣΟΛ ΦΑ ΜΙ ΡΕ ΝΤΟ - ΣΙ ΛΑ ΣΟΛ ΦΑ ΜΙ ΡΕ ΝΤΟ...






 


  Εάν, λοιπόν, γνωρίζουμε μία και μόνο νότα, αφού τα ονόματά τους ακολουθούν πάντα την ίδια σειρά, θα είναι εύκολο να βρούμε και οποιαδήποτε άλλη νότα θέλουμε. Η νότα που έχουμε μάθει μέχρι στιγμής είναι η νότα Σολ στη δεύτερη γραμμή. Ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας μπορούμε να βρούμε όλες τις υπόλοιπες νότες. Δεν ξεχνάμε, όμως,ότι πηγαίνουμε από γραμμή σε διάστημα και μετά πάλι σε γραμμή και πάλι σε διάστημα, αλλιώς θα κάνουμε λάθος στα ονόματα. 




Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:






Ας δούμε όλα τα ονόματα των φθόγγων (νότες) στο πεντάγραμμο:




Περισσότερη βοήθεια μπορεί να σας προσφέρει και το παρακάτω βίντεο:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου