Παρατηρείστε προσεκτικά την παρακάτω εικόνα και προσέξτε εάν βλέπετε κάποιο σύμβολο το οποίο δεν έχετε ξαναδεί:
Βλέπουμε τέταρτα, μισά και παύσεις τετάρτου. Υπάρχει όμως ένα σύμβολο το οποίο συναντάμε για πρώτη φορά. Μία τελεία. Αυτή η τελεία ονομάζεται παρεστιγμένο και ο ρόλος της είναι να αυξάνει τη διάρκεια της ρυθμικής αξίας στην οποία την τοποθετούμε.
Αυξάνει την αξία της ρυθμικής αξίας, αλλά πόσο; Και πώς θα μπορούμε να θυμόμαστε πόσο παραπάνω θα κρατάει μια νότα όταν αυτή γίνεται παρεστιγμένη;
Προσέξτε ξανά με προσοχή το μουσικό κομμάτι για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε πόσο κρατάει η κάθε νότα. Στην αρχή του μουσικού κομματιού υπάρχει ο ρυθμός 3/4. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε κάθε μουσικό μέτρο θα πρέπει το άθροισμα μας να ισούται με 3!
Ας μελετήσουμε τώρα τα μέτρα στο επάνω πεντάγραμμο με προσοχή. Η παύση τετάρτου, όπως και το τέταρτο, κρατάνε 1 χρόνο. Το μισό κρατάει 2. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι το μισό με την τελεία (μισό παρεστιγμένο) θα πρέπει να κρατάει 3 χρόνους μόνο του για να συμπληρωθεί σωστά το μέτρο.
Τώρα θα παρατηρήσουμε το δεύτερο πεντάγραμμο. Βλέπουμε ότι υπάρχουν σε κάθε μέτρο 2 τέταρτα με μία τελεία το καθένα (τέταρτα παρεστιγμένα). Κάθε μέτρο θέλει άθροισμα 3 χρόνους, άρα διαπιστώνουμε ότι το κάθε τέταρτο παρεστιγμένο θα πρέπει να κρατάει από 1,5 χρόνο. Το πρώτο τέταρτο παρεστιγμένο, δηλαδή, θα έχει τις συλλαβές ε- να, δύ- και το δεύτερο τέταρτο παρεστιγμένο τις συλλαβές -ο, τρί-α.
Γιατί, όμως, το μισό παρεστιγμένο κρατάει 3 χρόνους ενώ το τέταρτο παρεστιγμένο κρατάει 1,5 χρόνο;
Τι κάνει ακριβώς αυτή η τελίτσα; Προσθέτει ένα χρόνο από την αμέσως μικρότερη αξία.
Η αμέσως μικρότερη αξία από το μισό είναι το τέταρτο! Άρα το μισό παρεστιγμένο ισούται με ένα μισό και ένα τέταρτο. Ένα μισό = 2 και ένα τέταρτο = 1, επομένως 2+1=3.
Αντίστοιχα, η αμέσως μικρότερη αξία από το τέταρτο είναι το όγδοο. Ένα τέταρτο παρεστιγμένο, λοιπόν, ισούται με ένα τέταρτο συν ένα όγδοο. Ένα τέταρτο = 1 και ένα όγδοο = 0,5 , επομένως 1+0,5=1,5.
Με την ίδια ακριβώς λογική το παρεστιγμένο μπορεί να μπει στο ολόκληρο, το όγδοο ή το δέκατο-έκτο.
Κουίζ: Προσπαθήστε, τώρα, να σκεφτείτε πόσο χρόνο κρατάει ένα ολόκληρο παρεστιγμένο και ένα όγδοο παρεστιγμένο. Η απάντηση είναι στο τέλος της σελίδας!
Το παρεστιγμένο ακούγεται αρκετά δύσκολο γιαυτό οι παρακάτω πίνακες, αλλά και οι πολλές ασκήσεις με τα μουσικά όργανα θα βοηθήσουν να καταλάβουμε πόσο κρατάνε τα παρεστιγμένα:
Για ποιο λόγο υπάρχουν τα παρεστιγμένα; Τα παρεστιγμένα, όπως και οι παύσεις, τα τρίηχα, αλλά και διάφοροι άλλοι ρυθμικοί συνδυασμοί προσφέρουν ρυθμική ποικιλία! Η μουσική θα ήταν πολύ βαρετή μόνο με ολόκληρα, μισά, τέταρτα, όγδοα κτλ. Η μουσική που ακούμε καθημερινά είναι γεμάτη από ρυθμική ποικιλία και πολλά από αυτά που ακούμε είναι τέτοιοι συνδυασμοί.
Παρακολουθήστε μερικά βίντεο για να ακούσετε το μισό παρεστιγμένο, το τέταρτο παρεστιγμένο, το όγδοο παρεστιγμένο και τη ρυθμική ποικιλία:
Απάντηση στο κουίζ:
Το ολόκληρο παρεστιγμένο: Η αμέσως μικρότερη αξία από το ολόκληρο είναι το μισό, αρά θα πρέπει να προσθέσουμε ένα μισό στο ολόκληρο. Ολόκληρο=4 χρόνοι και Μισό=2 χρόνοι
Άρα ένα ολόκληρο παρεστιγμένο είναι 4+2=6 χρόνοι
Το όγδοο παρεστιγμένο: Η αμέσως μικρότερη αξία από το όγδοο είναι το δέκατο - έκτο, άρα θα πρέπει να προσθέσουμε ένα δέκατο-έκτο στο όγδοο.
Όγδοο=0,5 χρόνοι και Δέκατο-έκτο=0,25 χρόνοι
Άρα ένα όγδοο παρεστιγμένο είναι 0,5+0,25=0,75 χρόνοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου