Ανανεώσεις στο Blog


Αυτός εδώ ο χώρος φτιάχτηκε με πολύ διάθεση, μεράκι και αγάπη για τη μουσική, για όλους εσάς που θέλετε να την εξερευνήσετε, να ανακαλύψετε τις ομορφιές της και να την αγαπήσετε! Τα Μουσικά Καμώματα θέλουν να διδάξουν χωρίς να κουράσουν και να μεταφέρουν γνώση μέσα από παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό. Έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να μεταφέρεται η γνώση για να μην γίνεται ανιαρή και δυσάρεστη.

Τον χαρίζω πρώτα απ' όλα σε όλους μου τους μαθητές για τους οποίους ελπίζω να φανεί χώρος χρήσιμος και βοηθητικός και μετά σε όλους τους υπόλοιπους που θα θελήσουν να ταξιδέψουν σε αυτόν έχοντας ως όπλα τους ήχους και τη φαντασία...Καλή Εξερεύνηση...

Ευφροσύνη Π.


Ενημερώσεις:
Προστέθηκαν άρθρα με βίντεο και πληροφορίες για συνθέτες και είδη μουσικής! (Ψάξτε το Οπτικοακουστικό υλικό και την Ιστορία της μουσικής)
Προστέθηκε το Παρεστιγμένο και το Τρίηχο, καθώς και ένα βίντεο στις Νότες στο Πεντάγραμμο!


Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Το Τρίηχο

      Όπως έχουμε ήδη μάθει και διαπιστώσει, οι ρυθμικές αξίες που ξέρουμε μέχρι τώρα (Ρυθμικές Αξίες ) έχουν διάρκεια 4, 2, 1, 0.5 ή 0.25. Υπάρχουν και μικρότερες ρυθμικές αξίες τις οποίες δε χρειάζεται προς το παρόν να γνωρίζουμε. Κατά την εξέλιξη της μουσικής, όμως, προσπάθησαν να δημιουργήσουν καινούργιους ρυθμικούς συνδυασμούς. Ένας από αυτούς είναι το Τρίηχο. Το τρίηχο (όπως λέει και η λέξη) είναι μια ρυθμική αξία που αποτελείται από 3 νότες ίδιας χρονικής αξίας, συνήθως ενωμένες με μία καμπύλη ή μία γραμμή και τον αριθμό 3 σημειωμένο. Πολλές φορές γράφουμε μόνο τον αριθμό 3 και δεν βάζουμε γραμμή ή καμπύλη. Υπάρχουν διάφορες μορφές τρίηχου, αυτά με τα οποία θα ασχοληθούμε, όμως, είναι τα τρίηχα ογδόων και τα τρίηχα τετάρτων. Παρακάτω βλέπουμε τρίηχα τετάρτων και ογδόων γραμμένα με διαφορετικούς τρόπους: 













     Ποια είναι η χρονική του αξία, όμως;Δηλαδή πόσο κρατάει ένα τρίηχο; Ένα τρίηχο ισούται με το άθροισμα των δύο από τις τρεις αξίες που το δημιουργούν. 


  • Ένα τρίηχο τετάρτων έχει 3 τέταρτα

Εμείς θα πρέπει να προσθέσουμε τα δύο από τα τρία τέταρτα. Τα δύο τέταρτα διαρκούν 2 μετρήματα, άρα ένα τρίηχο τετάρτων κρατάει 2 χρόνους! 


  • Αντίστοιχα, ένα τρίηχο ογδόων έχει 3 όγδοα. 

Εμείς θα πρέπει να προσθέσουμε τα δύο από τα τρία όγδοα. Τα δύο όγδοα έχουν διάρκεια 1 μέτρημα, άρα το τρίηχο ογδόων κρατάνε 1 μέτρημα!



Δείτε το παράδειγμα του πίνακα: 



Στην παρακάτω παρτιτούρα προσπαθήστε να ανακαλύψετε τα τρίηχα και υπολογίστε πόσο κρατάνε:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου