Ανανεώσεις στο Blog


Αυτός εδώ ο χώρος φτιάχτηκε με πολύ διάθεση, μεράκι και αγάπη για τη μουσική, για όλους εσάς που θέλετε να την εξερευνήσετε, να ανακαλύψετε τις ομορφιές της και να την αγαπήσετε! Τα Μουσικά Καμώματα θέλουν να διδάξουν χωρίς να κουράσουν και να μεταφέρουν γνώση μέσα από παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό. Έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να μεταφέρεται η γνώση για να μην γίνεται ανιαρή και δυσάρεστη.

Τον χαρίζω πρώτα απ' όλα σε όλους μου τους μαθητές για τους οποίους ελπίζω να φανεί χώρος χρήσιμος και βοηθητικός και μετά σε όλους τους υπόλοιπους που θα θελήσουν να ταξιδέψουν σε αυτόν έχοντας ως όπλα τους ήχους και τη φαντασία...Καλή Εξερεύνηση...

Ευφροσύνη Π.


Ενημερώσεις:
Προστέθηκαν άρθρα με βίντεο και πληροφορίες για συνθέτες και είδη μουσικής! (Ψάξτε το Οπτικοακουστικό υλικό και την Ιστορία της μουσικής)
Προστέθηκε το Παρεστιγμένο και το Τρίηχο, καθώς και ένα βίντεο στις Νότες στο Πεντάγραμμο!


Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Παιχνίδι με τις Ρυθμικές Αξίες


Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να πειραματιστείτε και να παίξετε με τις ρυθμικές αξίες. Προσπαθείστε να παίξετε τους ρυθμούς που φτιάχνετε ή κάποιους από τους έτοιμους ρυθμούς με ένα τύμπανο, ξυλάκια ή ακόμα και με κάποια αντικείμενα για να κάνετε εξάσκηση.



Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στο παιχνίδι!


Επειδή η σελίδα είναι στα αγγλικά θα σας δώσω τις οδηγίες σε φωτογραφίες ώστε να  ξέρετε πώς να παίξετε!



1) Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το μέτρο (ή τον ρυθμό) του μουσικού μας κομματιού. Ο αριθμητής αυτού του κλάσματος μας δείχνει πόσο θα πρέπει να μετράμε. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα μετράμε 1-2-3-4 και ξανά από την αρχή.



2) Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε κάθε μέτρο θα πρέπει να χωράνε 4 χρόνοι (με ό,τι συνδυασμό συμβόλων θέλουμε!) Το κάθε μέτρο χωρίζεται από κάθετες γραμμές. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ένα μέτρο είναι από τον αριθμό 1 ως τον αριθμό 2. 


3) Η σελίδα με το παιχνίδι έχει 4 μέτρα για να τα γεμίσετε με ρυθμικές αξίες. Πατώντας το Play μπορείτε και να ακούσετε το κομμάτι σας με φωνή που μετράει (voice) ή με ρυθμό (drum). 


4) Μέσα στο κόκκινο πλαίσο είναι σημειωμένες όλες οι διαθέσιμες ρυθμικές αξίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Από πάνω δείχνει πόσο χρόνο κρατάνε. Υπενθυμίζω ότι το Όγδοο = 1/2 = 0.5 και το Δέκατο-έκτο = 1/4 = 0.25. Εκτός από τα σύμβολα που δείχνουν ήχο υπάρχουν και τα αντίστοιχα χρονικά σύμβολα που δείχνουν σιωπή, οι παύσεις
Υπάρχει επίσης η επιλογή να σβήσετε το τελευταίο σύμβολο που βάλατε ή να σβήσετε τα πάντα. Τέλος, υπάρχουν και μερικοί έτοιμοι ρυθμοί που από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε και να τους ακούσετε. 


5) Οι ρυθμοί αυτοί είναι χωρισμένοι σε κατηγορίες: Με διάφορους συνδυασμούς συμβόλων, μόνο με μισά και τέταρτα, μόνο με τέταρτα και όγδοα ή ρυθμοί από διάφορα τραγούδια (δυστυχώς δεν μπορούμε να τα ακούσουμε με νότες παρά μόνο με το ρυθμό).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου