Ανανεώσεις στο Blog


Αυτός εδώ ο χώρος φτιάχτηκε με πολύ διάθεση, μεράκι και αγάπη για τη μουσική, για όλους εσάς που θέλετε να την εξερευνήσετε, να ανακαλύψετε τις ομορφιές της και να την αγαπήσετε! Τα Μουσικά Καμώματα θέλουν να διδάξουν χωρίς να κουράσουν και να μεταφέρουν γνώση μέσα από παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό. Έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να μεταφέρεται η γνώση για να μην γίνεται ανιαρή και δυσάρεστη.

Τον χαρίζω πρώτα απ' όλα σε όλους μου τους μαθητές για τους οποίους ελπίζω να φανεί χώρος χρήσιμος και βοηθητικός και μετά σε όλους τους υπόλοιπους που θα θελήσουν να ταξιδέψουν σε αυτόν έχοντας ως όπλα τους ήχους και τη φαντασία...Καλή Εξερεύνηση...

Ευφροσύνη Π.


Ενημερώσεις:
Προστέθηκαν άρθρα με βίντεο και πληροφορίες για συνθέτες και είδη μουσικής! (Ψάξτε το Οπτικοακουστικό υλικό και την Ιστορία της μουσικής)
Προστέθηκε το Παρεστιγμένο και το Τρίηχο, καθώς και ένα βίντεο στις Νότες στο Πεντάγραμμο!


Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ενδείξεις Δυναμικής

Με τον όρο "Ενδείξεις Δυναμικής" ή "Χρωματισμοί"  αναφερόμαστε στα σύμβολα εκείνα που καθορίζουν την ένταση που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στη μουσική μας. Εάν παίζαμε ένα μουσικό κομμάτι συνέχεια με τον ίδιο τρόπο αυτό θα ήταν βαρετό, γιαυτό χρησιμοποιούμε αυτά τα ειδικά σημάδια τα οποία δίνουν συγκεκριμένο χαρακτήρα. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, όπως και οι περισσότερες στη μουσική, είναι ιταλικές.

 Τα σύμβολα δυναμικής μπορούν να μας δείξουν ότι θα πρέπει να παίξουμε χαμηλά, δυνατά, να δυναμώσουμε σιγά σιγά ή να χαμηλώσουμε σιγά σιγά την έντασή μας, αλλά και άλλους τρόπους παιξίματος. Χρησιμοποιούνται από το συνθέτη όταν εκείνος γράφει το κομμάτι και ο μουσικός οφείλει να τα ακολουθήσει. Στο πρώτο μέτρο του κομματιού υπάρχει πάντα ένα σύμβολο δυναμικής το οποίο μας λέει με τι τρόπο θα ξεκινήσουμε να παίζουμε. Μέχρι αυτό να αλλάξει η ένταση που χρησιμοποιούμε είναι αυτή που υπήρχε στο πρώτο μέτρο. Εάν στην πορεία της μουσικής ο χρωματισμός αλλάξει τότε τον ακολουθούμε μέχρι αυτός να αλλάξει και πάλι. 




sf (σφορτσάντο – sforzando) – ξαφνική αύξηση της έντασης

subito piano (σούμπιτο πιάνο) – ξαφνική μείωση της έντασης








Παραδείγματα μουσικών κομματιών με Ενδείξεις Δυναμικής


  • Οι ενδείξεις δυναμικής σε ένα μικρό απόσπασμα (1ο μέρος-5η Συμφωνία L.V.Beethoven) 



  • Ακολουθεί εικόνα της παρτιτούρας και το αντίστοιχο βίντεο με ήχο από την Ωδή στην Ευτυχία (L.W. Beethoven) Δώστε προσοχή στους χρωματισμούς παρατηρώντας την εικόνα και ακούγοντας το μουσικό κομμάτι. Προσπαθήστε να μιμηθείτε τη μελωδία με τους ίδιους χρωματισμούς και στη συνέχεια με χρωματισμούς της επιλογής σας!









  • Εκπαιδευτικά τραγούδια για τις ενδείξεις δυναμικής 






  • Δύο Παρτιτούρες με τους χρωματισμούς σημειωμένους με κόκκινο χρώμα







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου