Ανανεώσεις στο Blog


Αυτός εδώ ο χώρος φτιάχτηκε με πολύ διάθεση, μεράκι και αγάπη για τη μουσική, για όλους εσάς που θέλετε να την εξερευνήσετε, να ανακαλύψετε τις ομορφιές της και να την αγαπήσετε! Τα Μουσικά Καμώματα θέλουν να διδάξουν χωρίς να κουράσουν και να μεταφέρουν γνώση μέσα από παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό. Έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να μεταφέρεται η γνώση για να μην γίνεται ανιαρή και δυσάρεστη.

Τον χαρίζω πρώτα απ' όλα σε όλους μου τους μαθητές για τους οποίους ελπίζω να φανεί χώρος χρήσιμος και βοηθητικός και μετά σε όλους τους υπόλοιπους που θα θελήσουν να ταξιδέψουν σε αυτόν έχοντας ως όπλα τους ήχους και τη φαντασία...Καλή Εξερεύνηση...

Ευφροσύνη Π.


Ενημερώσεις:
Προστέθηκαν άρθρα με βίντεο και πληροφορίες για συνθέτες και είδη μουσικής! (Ψάξτε το Οπτικοακουστικό υλικό και την Ιστορία της μουσικής)
Προστέθηκε το Παρεστιγμένο και το Τρίηχο, καθώς και ένα βίντεο στις Νότες στο Πεντάγραμμο!


Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ρυθμικές Αξίες


   Οι Ρυθμικές Αξίες είναι τα σύμβολα που χρησιμοποιούμε στη μουσική για να εκφράσουμε πόσο θα διαρκέσει ο κάθε ήχος που θα παίξουμε.
Εκφράζονται μαθηματικά με τη μορφή κλάσματος (π.χ. 1/4, 1/8, 1/16 κτλ.). Όλες οι ρυθμικές αξίες είναι πολλαπλάσια και διαιρέτες του 2 και η μεγαλύτερη από αυτές είναι το Ολόκληρο το οποίο διαρκεί 4 χρόνους. Παίζουμε μία φορά και μετράμε 4 χρόνους. Αμέσως μετά ακολουθεί το Μισό το οποίο το παίζουμε μία φορά και μετράμε 2 χρόνους.Το Τέταρτο το χτυπάμε επίσης μία φορά και το μετράμε 1 χρόνο. Το Όγδοο διαρκεί 0.5 του χρόνου, άρα αυτό σημαίνει ότι σε 1 μέτρημα παίζουμε 2 φορές (δηλαδή 2 όγδοα).
Το Δέκατο-έκτο διαρκεί 0.25 του χρόνου, δηλαδή σε 1 μέτρημα παίζουμε 4 φορές (άρα 4 δέκατα-έκτα). Υπάρχουν και δύο ακόμα μικρότερες ρυθμικές αξίες, τα Τριακοστά-δεύτερα και τα Εξηκοστά-τέταρτα τα οποία παίζονται ακόμα πιο γρήγορα, προς το παρόν, όμως, δεν θα ασχοληθούμε με αυτά. 




   Οι ρυθμικές αξίες δεν μπαίνουν ανεξέλεγκτα σε ένα μουσικό κομμάτι, αλλά πρέπει να είναι αυτές που μας ζητάει το μέτρο το οποίο βρίσκεται στην αρχή του κομματιού. Το μέτρο γράφεται με τη μορφή κλάσματος και ο αριθμητής αυτού του κλάσματος δηλώνει το άθροισμα που θα πρέπει να συμπληρώνουν τα σύμβολα που θα χρησιμοποιήσουμε (ή θα παίξουμε). Ένα από τα πιο συνηθισμένα μέτρα που θα συναντήσουμε είναι το 4/4. Αυτό σημαίνει ότι οι χρονικές αξίες που θα βάλουμε θα πρέπει όταν προστεθούν να μας δίνουν τον αριθμό 4. Μόλις συμπληρώσουμε το άθροισμα που πρέπει, τραβάμε μία γραμμή (αυτή η γραμμή ονομάζεται διαστολή) και ξεκινάμε ξανά να προσθέτουμε χρονικές αξίες από την αρχή, μέχρι να συμπληρώσουμε και πάλι τον αριθμό 4. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται κουτάκια τα οποία επίσης ονομάζουμε "μέτρα". Ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να έχει από ελάχιστα μέχρι πάρα πολλά μέτρα. Προσοχή όμως! Κάθε μέτρο θα πρέπει μέσα του να συμπληρώνει τον αριθμό που μας ζητάει το κλάσμα που υπάρχει στην αρχή του κομματιού μας!Έτσι, σε ένα μέτρο μπορούμε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουμε 1 Ολόκληρο, 2 Μισά, 4 Τέταρτα, 8 Όγδοα ή να κάνουμε και συνδυασμούς π.χ. 1 Μισό + 1 Τέταρτο + 2 Όγδοα. Όσο περισσότερους και διαφορετικούς συνδυασμούς κάνουμε, τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα είναι η μουσική μας! 

   Στη μουσική, όμως, εκτός από ήχο έχουμε και σιωπές. Όταν θέλουμε να δείξουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει σιωπή και να μην παίξουμε/τραγουδήσουμε τίποτα χρησιμοποιούμε τα σύμβολα τα οποία ονομάζουμε παύσεις. Οι παύσεις, έχουν και αυτές διαφορετικά σχήματα για να εκφράσουν τον διαφορετικό χρόνο που διαρκούν. Έτσι, έχουμε παύσεις τετάρτων, μισών, ογδόων κτλ. Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε παύσεις στο μουσικό μας κομμάτι ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι κανόνες με τους προηγούμενους. Θα σας δείξω τώρα μερικούς πίνακες που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε και να δείτε πόσο διαρκεί η κάθε ρυθμική αξία, πώς διαβάζεται και πώς χωρίζονται από την πιο μεγάλη στην πιο μικρή. Ξεκινώντας να μαθαίνουμε μουσική, ένας εύκολος τρόπος για να τραγουδήσουμε τις ρυθμικές αξίες και να καταλάβουμε πόσο χρόνο διαρκεί η κάθε μία, είναι να χρησιμοποιήσουμε τις συλλαβές που υπάρχουν στον παρακάτω πίνακα:


















Παράδειγμα μουσικού κομματιού με ρυθμό 4/4



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου